Mau masak apa hari ini untuk lunch...bila belek2 Majalah Rasa terlihat pulak Ada resepi ikan cencaru percik, mcm selera gitu...apalagi kat peti sejuk pun Ada ikan tapi bukan ikan cencaru, yg Ada ikan selar kuning pun boleh lah...mmg Ada di nyatakan boleh digantikan dgn ikan lain...ianya sungguh enak di nikmati ketika masih panas..resepi nie Dari Majalah Rasa keluaran bulan April 2011. Saya sertakan resepinya disini bagi sesiapa yg ingin mencubanya... Jom mari kita intai resepinya...
Bahan-Bahan
3 ekor ikan Selar kuning (resepi asal menggunakan ikan cencaru)
200gm santan pekat
100gm cili kisar
2 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
5cm halia*(*dikisar)
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Serbuk kunyit secukupnya
Cara Memasak
1. Ikan dibersihkan dan digaul dengan garam . Bakar sehingga masak.
2. Masukkan santan, cili kisar, bawang putih, bawang merah dan halia yang dikisar. Kacau rata sehingga sebati dan pekat.
3. Masukkan serbuk kunyit, garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati sehingga benar-benar pekat dan masak.
4. Setelah siap siram keatas ikan yang sudah siap dibakar tadi. Sedia dihadangkan.
Bahan-Bahan
3 ekor ikan Selar kuning (resepi asal menggunakan ikan cencaru)
200gm santan pekat
100gm cili kisar
2 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
5cm halia*(*dikisar)
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Serbuk kunyit secukupnya
Cara Memasak
1. Ikan dibersihkan dan digaul dengan garam . Bakar sehingga masak.
2. Masukkan santan, cili kisar, bawang putih, bawang merah dan halia yang dikisar. Kacau rata sehingga sebati dan pekat.
3. Masukkan serbuk kunyit, garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati sehingga benar-benar pekat dan masak.
4. Setelah siap siram keatas ikan yang sudah siap dibakar tadi. Sedia dihadangkan.
erm sedap nye. . .
ReplyDeletesalam sis noraini. klau santan tu digantikan dengan susu cair sedap x?
ReplyDelete