Assalammualaikum semua....N3 nie adalah apa yg dibuat untuk makan petang semalam iaitu Durian Almond Cake...kat umah dah takde hirisan badam jadi ianya tidak lah dihias dgn hirisan badam...resepi nie adalah dari blog CMG...klu tgk dari hasil rupa baking semalam nie, macam tak menjadi je gitu tapi alhamdulillah licin, bersih, habis semuanya cuma tinggal dua keping je pagi nie...sedaplah tu hehehehe... Che Mat, saya minta izin C&P resepinya disini ya...thks
BAHAN-BAHANNYA:-)
125 gram mentega berkualiti tinggi, (mat guna jenama 'Anchor')
100 gram gula halus @ gula kastor
2 biji telur gred 'A'
150 g tepung roti (mat guna tepung gandum)*
3/4 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
40 g serbuk badam
35 mililiter susu segar (mat guna susu sejat 'IDEAL')
150 g isi durian, dilecek halus
Badam keping untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)125 gram mentega berkualiti tinggi, (mat guna jenama 'Anchor')
100 gram gula halus @ gula kastor
2 biji telur gred 'A'
150 g tepung roti (mat guna tepung gandum)*
3/4 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
40 g serbuk badam
35 mililiter susu segar (mat guna susu sejat 'IDEAL')
150 g isi durian, dilecek halus
Badam keping untuk hiasan
Panaskan oven pada suhu 175C, lenser loaf tin berukuran 3 inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega, alas dasar dengan kertas minyak. Satukan tepung yang telah diayak bersama serbuk badam, gaul rata. Ketepikan. Putar mentega dan gula hingga gebu, masukkan telur satu persatu dan terus memutar hingga kembang, jarak waktu untuk 1 biji telur ialah 1 minit. Masukkan puree durian dan putar sebati. Perlahankan speed, masukkan tepung + serbuk badam tadi berselang seli dengan susu segar hingga habis. Putar rata. Tuang dalam tin tadi, ratakan dan tabur badam keping secukupnya atas adunan kek. Bakar 50 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Sejukkan kek sebentar sebelum dikeluarkan dari tin. Biarkan sejuk di jaringan sebelum dihidangkan...
No comments:
Post a Comment