Salam hari minggu semua...apa khabar??? moga2 all of u enjoying the weekend...Bingka Susu, mmg sebelum ini saya tak pernah dgr, rasa apalagi membikinnya..ini lah semalam saya cuba membikin nya setelah terlihat diblog yatie....mmg sedaplah bingka susu nie jgn kata yg kecik yg dewasa yg tua pun suka....yatie saya minta izin C&P resepinya kat blog ani ya untuk sesiapa yg ingin mencubanya...
Bahan-Bahan A
1 cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat manis
50 gm gula pasir (opt)
1 cawan tepung gandum (diayak)
2 biji telur
Bahan-Bahan B
500ml air
100gm mentega/majerin
50 gm tepung kastard
1/2 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil garam
Cara-Caranya
1. Satukan bahan A dan ketepikan.
2. Satukan bahan B dalam periuk dan kacau rata. Masak hingga pekat atas api perlahan.
3. Masukkan bahan A ke dalam adunan yang dimasak, kacau rata dan masak terus hingga pekat lagi . Matikan api.
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega dan bakar pada suhu 160C selama 30-40 minit atau hingga permukaan kulit garing.
5. Biarkan kuih benar-benar sejuk didalam loyang, potong dan boleh dihidangkan. Kuih boleh disimpan dalam peti sejuk ingin makan dingin.
6. Adunan boleh juga dibakar di dalam acuan bahulu pecah lapan.
No comments:
Post a Comment