Selamat petang semua...yok kite makan petang yok...Oleh kerana stock epal banyak sekali dirumah, mana tak hubby beli beh Ibu pun beli...jadi mari lah kita makan Pai Epal petang nie...Resepinya ialah dari Majalah Rasa keluaran bulan Oktober 2008...klu anda mau merasa keenakan Pai Epal ini, apa lagi cubalah... Disini saya sertakan resepinya sekali k :)
Bahan Kulit:
225gm tepung gandum
75gm mentega
50gm shortening
8 sudu makan air sejuk
1/4 sudu teh garam
Bahan Inti:Bahan Kulit:
225gm tepung gandum
75gm mentega
50gm shortening
8 sudu makan air sejuk
1/4 sudu teh garam
900gm epal
25gm tepung gandum
90gm gula
2 sudu makan jus lemon
1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis
1/2 sudu teh serbuk buah pala
1 sudu makan mentega
Cara Memasaknya:
1. Untuk membuat kulit pai, campurkan kesemua bahan membuat kulit pai. Gaul sehingga menjadi doh. Simpan di peti sejuk selama 30 minit.
2. Kemudian canai doh setebal 3mm dan letakkan di dalam bekas acuan.
3. Untuk intinya, hiris epal dan gaul bersama tepung, gula, jus lemon, serbuk kayu manis, serbuk buah pala dan garam.
4. Letakkan di atas acuan tadi dan sapukan mentega diatasnya.
5. Canai doh yang selebihnya tadi dan tutup di atas pai.
6. Bakar pada suhu 220C selama 10 minit kemudian kurangkan suhu pada 180C dan bakar selama 40 hingga 45 minit sehingga kekuningan.
No comments:
Post a Comment