Salam semua....N3 ini adalah apa yang dimasak semalam untuk iftar iaitu Lontong...tapi disini saya akan letak resepi untuk kuah lontongnya aje ya iaitu Sayur Lodeh...sal nasi impitnya saya rebus yang instant je (saya selalu pakai jenama adabi atau nona)....Jom semak resepinya....
Bahan-Bahannya
Nasi impit secukupnya (dipotong dadu)
Sambal tumis telur dan serunding
Kacang panjang
Kobis
Sengkuang
Lobak merah (carrot)
Tahu (digoreng setengah masak)
Tempe (dogoreng setengah masak)
suun, direndam dgn air
Bahan-Bahan Kisar
2 biji bawang besar
4 ulas pawang putih
4 biji buah keras
20 batang lada kering (direndam sebentar)
$1 udang kering (kira2 satu genggam gitulah, direndam dulu sebentar)
kunyit hidup sebesar ibu jari
lengkuas 1/2 ibu jari
1 batang serai, dititik
3 kotak kecil santan
garam secukupnya
Cara-caranya
Panaskan minyak secukupnya lalu tumis bahan2 yang dikisar hingga garing dan wangi. Kemudian masukkan santan (tambah air sedikit, air nie banyak mana ikut suka masing2) dan garam secukup rasa (harus dikacau selalu supaya tak pecah santan). Bila sudah mendidih masukkan sengkuang, lobak merah, kacang panjang, tahu, tempe dan suun. Akhir sekali masukkan kobis.
Lodeh Kuah Lontong - Sangat Menyelerakan
ReplyDeleteZamre Ab. Wahab