Thursday, September 16, 2010

Daging Rendang Tok Basah Dan Lemang Instant

Salam tengahari semua....sudah lunch ke belum??? Hari ini off pas tu cuti 3 hari, nak bawa anak2 berjalan raya pada hujung minggu soalnya klu hari biasa susah sikit sal anak2 semua sekolah balik sekolah dah kul brapa pas tu pulak besoknya sekolah jadi hujung minggu saja lah, jadi terpaksa lah saya ambil cuti.... N3 hari ini ialah apa yang dimasak semalam iaitu Daging Rendang Tok Basah Dan Lemang Instant.... Resepi Daging Rendang Tok Basah nie saya ambil dari Majalah Rasa keluaran bulan Jun 2010... Sedaplah rendang nie klu ada yang mahu mencubanya silakan.....
Bahan-Bahan A
1 kg daging batang pinang, dipotong ikut citarasa masing2
4 biji bawng besar, dihiris
125 ml kicap lemak manis
4 sdm rempah rendang
2 sdm kerisik
Bahan-Bahan B
1 biji bawang besar, dihiris
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 batang serai, diketuk
1 helai daun pandan
2 labu bawang puih*
5 cm halia muda* (*dikisar)
125 ml cili kering yang dikisar
Garam secukup rasa
125 minyak masak
250 ml santan
Cara-Caranya
1. Daging di potong kiub saaiz 2.5cm atau ikut citarasa masing2. Gaul semua bahan A dan biarkan diperap hingga 45 minit.
2. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Tumis bawang besar, kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, daun pandan dan serai hingga kekuning-kuningan.
3. Selepas itu masukkan bawang putih dan halia. Kacau rata sehingga mendidih.
4. Masukkan cili kisar. Kacau perlahan-lahan hingga pecah minyak.
5. Selepas itu masukkan daging perap tadi, balik-balikkan sampai rata, masukkan santan dan kacau rata. Tutup kuali dan biarkan mendidih dengan api yang sederhana kecil selama 3 jam.
6. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
7. Jika sudah cukp lembut bolehlah tutup api dan hidangkan.
8. Semalam saya hidangkan dengan Lemang Instant (jenama Nona). Senang aje, rebus ikut peraturan atau hingga masak....Selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment