Wednesday, September 8, 2010

Biskut Dahlia


Biskut Dahlia nie biskut orang2 lama nie.... maksudnya klu sebut biskut dahlia, datuk dan nenek kita mesti tau punya... Biskut lama tapi rasanya wonderful....sebenarnya ini adalah kali pertama saya bikin biskut dahlia nie iaitu biskut yang kesebelas yang saya bikin...Resepinya....dari CMG..thks Mat...seperti biasa saya minta izin C&P resepi u kat sini ya Che Mat...

BAHAN-BAHANNYA :
300 g mentega
160 g gula aising (mat guna 140 g)
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla (mat guna esen rose)
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :
Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.
Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

1 comment: