Salam sejahtera semua.... Hari ini 6 Syawal....sudah 6 hari kita menyambut hari raya Aidilfitri....Hari ini baking lagi....Nari bake Kek Semolina atau jugak dikenali sebagai Kek Suji....Kek suji nie is 1 of my feveret kek selain dari kek marble dan chocolate kek..Tapi kan kek semolina/kek suji ni memang sedap, lembap dan ada rasa macam kekacang sikit, mungkin sebab suji yang digunakan. Seperti kek marble, kek semolina jugak bukan pertama kali dibikin, sudah banyak kali menggunakan resepi ini ...Resepinya ialah blog tiffinbiru...tq Mat..oh ya ada satu pesanan dari CMG, penggunaan mentega berkualiti tinggi akan memberi hasil yang berbeza dari guna mentega 'biasa2'....jadi gunakanlah mentega yg berkualiti tinggi untuk hasil yang enak lor...saya selalu gunakan mentega cap tong....tapi hari ini kan untuk penggunaan madunya, saya menggunakan madu yang berlainan dari yang selalu saya pakai which i don't really like it pasal bila dah masak u really boleh rasa the taste of the madu dan the smell of madu is still there....but overall seperti selalu kek semolina/kek suji nie tetap sedapppppp so Mat saya minta izin C&P resepinya ok tq..
BAHAN-BAHANNYA :
250 g mentega berkualiti tinggi
170 g gula halus
2 camca besar madu
4 biji telur gred A
100 ml susu segar
2 camca teh esen vanilla
170 g tepung gandum
1 camca teh baking powder
100 g semolina @ suji
Secubit garam
CARA MEMBUATNYA :
Tepung gandum digaul bersama baking powder dan diayak, kemudian campurkan semolina@suji dan garam, gaul rata. Telur, susu dan esen vanilla disatukan dan kocok hingga semua sebati. Ketepikan. Putar mentega, gula halus dan madu hingga kembang. Masukkan bancuhan telur + susu + esen vanilla tadi sedikit demi sedikit sambil terus memutar hingga putih dan gebu. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata dan masukkan ke dalam tin kek yang telah disapu dengan mentega dan dialas dasar tin dengan kertas minyak. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 45 minit atau hingga masak. Sejukkan kek atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment