Masih dengan Biskut raya....ini adalah yang ke tiga belas....dari blog tiffinbiru iaitu Biskut Cornflakes Lemak...terimakasih Mat banyak resepi biskut2 Mat yang saya gunakan tahun nie...Mat izinkan saya C&P resepinya ok....
BAHAN-BAHANNYA :
140 gram mentega berkualiti tinggi
180 gram tepung gandum*
100 gram tepung kentang (boleh beli di kedai baking yeaa)*
80 gram cornflakes, kisar halus*(*A)
65 gram gula aising
1/2 camca teh esen vanilla
1 kuning telur
BAHAN HIASAN :
1 kuning telur, untuk disapu
Gula manik warna-warni untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :
Putar mentega, gula aising dan esen vanilla hingga sebati. Masukkan kuning telur dan putar hingga rata. Perlahankan kelajuan, masukkan bahan bertanda (*A) sedikit demi sedikit hingga habis dan menjadi doh yang lembut. Bulat2 kan doh.
Bagi doh kepada 3 bahagian. Ambil satu bahagian, canai antara 2 keping plastik setebal 1/2 cm, terap dengan acuan kegemaran. Alih ke dulang pembakar, buat hingga siap.
Sapu kuning telur dan tabur guna manik warna-warni tadi. Buat hingga selesai. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit, bergantung pada oven masing. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara....
140 gram mentega berkualiti tinggi
180 gram tepung gandum*
100 gram tepung kentang (boleh beli di kedai baking yeaa)*
80 gram cornflakes, kisar halus*(*A)
65 gram gula aising
1/2 camca teh esen vanilla
1 kuning telur
BAHAN HIASAN :
1 kuning telur, untuk disapu
Gula manik warna-warni untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :
Putar mentega, gula aising dan esen vanilla hingga sebati. Masukkan kuning telur dan putar hingga rata. Perlahankan kelajuan, masukkan bahan bertanda (*A) sedikit demi sedikit hingga habis dan menjadi doh yang lembut. Bulat2 kan doh.
Bagi doh kepada 3 bahagian. Ambil satu bahagian, canai antara 2 keping plastik setebal 1/2 cm, terap dengan acuan kegemaran. Alih ke dulang pembakar, buat hingga siap.
Sapu kuning telur dan tabur guna manik warna-warni tadi. Buat hingga selesai. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit, bergantung pada oven masing. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara....
No comments:
Post a Comment