Salam sejahtera kepada semua pengujung2 blogku yang budiman.....Ini adalah menu pada 26 Ramadhan simple aje iaitu Mee Hongkong....mmg simple sangat kerana mee hongkong nie bumbunya setakat bawang puith je... Resepinya tak ingat pula saya ambil dari mana...bagi sesiapa yang ingin mencuba silakan, tapi ingat mee nie lepas goreng je terus dimakan baru sedap klu tidak ianya kembang tak sedap nnt.....
Bahan-bahan
mee kuning / mee hoon (pilih yg mana suka)
daging - hiris nipis
isi ayam - potong dadu kecil
udang - bersihkan kulit tapi tinggalkan ekor
sotong - potong kecil2
Fishcake - hiris nipis
sawi - potong kecil
lobak - hiris tipis
kobis - potong kecil
bawang putih - biar lebih sikit (ditumbuk kasar)
lada sulah - biar lebih sikit
tepung jagung -tuk memekatkan kuah
air rebusan kulit udang (untuk kuah)
sedikit garam
Cara :
1. Panaskan kuali, tumis kan bawang putih hingga garing dan masukkan daging hingga daging empok sedikit.
2. Masukkan isi ayam, udang, sotong dan hirisan fishcake, carrot, sos tiram dan gaul rata.
3. Masukkan air tunggu hingga mendidih, masukkan lada sulah, sedikit garam dan pekatkan kuah sedikit dgn tepung jagung.
4. Masukkan sayur dan mee. biarkan sebentar agar sawi dan kobis masak dan hidangkan panas bersama lada hijau jeruk....
==================
nota :
air rebusan kulit udang tu boleh di tukar ngan air biasa dan sedikit sos tiram.
mee kuning / mee hoon (pilih yg mana suka)
daging - hiris nipis
isi ayam - potong dadu kecil
udang - bersihkan kulit tapi tinggalkan ekor
sotong - potong kecil2
Fishcake - hiris nipis
sawi - potong kecil
lobak - hiris tipis
kobis - potong kecil
bawang putih - biar lebih sikit (ditumbuk kasar)
lada sulah - biar lebih sikit
tepung jagung -tuk memekatkan kuah
air rebusan kulit udang (untuk kuah)
sedikit garam
Cara :
1. Panaskan kuali, tumis kan bawang putih hingga garing dan masukkan daging hingga daging empok sedikit.
2. Masukkan isi ayam, udang, sotong dan hirisan fishcake, carrot, sos tiram dan gaul rata.
3. Masukkan air tunggu hingga mendidih, masukkan lada sulah, sedikit garam dan pekatkan kuah sedikit dgn tepung jagung.
4. Masukkan sayur dan mee. biarkan sebentar agar sawi dan kobis masak dan hidangkan panas bersama lada hijau jeruk....
==================
nota :
air rebusan kulit udang tu boleh di tukar ngan air biasa dan sedikit sos tiram.
No comments:
Post a Comment