Wednesday, September 8, 2010

Biskut Suji Salju


Kuih yang kelapan ialah Biskut Suji Salju....ishhhhh sedap u biskut nie, betul tak bohong lagi puasa2 nie mana boleh bohong kan...klu tak caya cubalah bikin....mmg tak boleh dinafikanlah sedaaaaaaaaaaappp.....resepinya tak lain dan tak bukan dari blog tiffinbiru ler....Che Mat hamba minta izin cut & paste resepinya di blog hamba ya....nie confirm jap je abis (di habiskan oleh tuan rumahnya hehehehe)

BAHAN A :
150 g minyak sapi
100 g mentega
100 g gula kastor (mat guna gula aising)
1 camca teh esen vanilla
1 kuning telur

BAHAN B :
100 cornflakes, dikisar halus (mat guna'Nestum')
100 g tepung jagung
50 g suji (semolina)

BAHAN C :
280 g tepung gandum
Susu tepung secukupnya (mat guna susu 'everyday')

CARA MEMBUATNYA :

Putar bahan A hingga sebati. Masukkan semua bahan B dan gaul hingga rata. Tambah tepung gandum sedikit demi sedikit hingga mendapat doh yang boleh dicanai.
Canai doh tadi 1/2 cm dan terap guna acuan kegemran. Buat hingga siap dan bakar dalam oven pada suhu 170C selama 15 - 20 minit.

Biarkan suam dan salut biskut tadi dengan susu tepung. Sejukkan atas jaringan dan boleh simpan dalam bekas kedap udara...

No comments:

Post a Comment