Monday, September 6, 2010

Mee Tomyam


Assalamualaikum semua....diam tak diam tinggal beberapa hari aje kita berpuasa ya....nie tekak pulak rasa macam nak makan sup2 gitu...teringat pulak tomyam, lagi pulak ramadhan nie belum masak tomyam lagi...jadi untuk iftar pada 27 ramadhan 1431 adalah Mee Tomyam....Resepi ini ialah dari buku masakan Aneka....klu terasa selera dan ingin mencubanya jom semaklah resepi dibawah....

Bahan-Bahan
150 gm mee kuning / mee hoon / kueh teow
100 gm daging ayam
100 gm udang
100 gm sotong
100 gmbunga kobis
1 biji tomato (dibelah)
1 biji bawang besar (dihris)
2 batang serai *
8 biji cili padi *
1 ulas bawang putih * (* diketuk)
1 sdm pes tomyam
2 helai daun limau purut
1 biji limau nipis (ambil jusnya)
Air & garam secukupnya
Minyak masak

Cara-Caranya
1. Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang putih hingga garing.
2. Masukkan air, daging, serai dan cili padi. Masak hingga daging lembut.
3. Kemudian masukkan udang, sotong, bunga kobis, tomato, bawang besar dan pes tomyam.
4. Apabila mendidih, masukkan daun limau purut, garam dan air limau nipis.
5. Akhir sekali masukkan mee dan masak selama 3 minit atau sehingga masak.



No comments:

Post a Comment