Friday, June 3, 2011

Sago Gula Melaka Manisan Kalbu


Selamat petang dan Salam sejahtera semuanya... Petang nie saya bikin sejenis pencuci mulut yang saya ambil resepinya dari Majalah Rasa keluaran bulan Jun 2011 yang mengikut info dari chefnya Sago Melaka Manisan Kalbu ini ialah pencuci mulut yang popular di dalam hidangan pengantin... Ada sesiapa yang ingin mencubanya, silakan lah resepinya agak mudah :)

Bahan-Bahan
200gm biji sago
200gm gula melaka
260gm santan pekat
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan
Air secukupnya

Cara Memasak
1. Masak sago dengan air mendidih sehingga jernih. Setelah siap, angkat dan cuci sehingga hilang kanjinya. Masukkan sago kedalam acuan yang diingini.
2. Santan pekat dimasak dengan sehelai daun pandan bersama sedikit garam.
3. Gula melaka di masak berasingan dengan sedikit air untuk mendapatkan sirap yang pekat.
4. Untuk menghidang, sago yang telah sejuk di letakkan kedalam mangkuk dessert dan dituangkan santan sejuk ke atasnya, diikuti dengan sirap gula melaka.

2 comments:

  1. mmg sedap yusra... mudah pulak tu...sungguh enak lagi bila dimakan sejuk2 bila baru dikeluarkan dari peti ais :) - kak ani

    ReplyDelete