Friday, June 3, 2011
Pulut Pandan Kelapa
Selamat pagi sabtu semuanya...dah bersarapan pagi semuanya??? Hari ini saya sekeluarga bersarapan Pulut Pandan Kelapa yang resepinya saya ambil dari Majalah Rasa keluaran bulan Jun 2011... Mengikut info dari chefnya Pulut Pandan Kelapa ni enak dinikmati bersama sirap gula melaka...boleh dikatakan kuih ni alah-alah kuih lopes gitu.. Resepinya ada saya sertakan dibawah bagi sesiapa yang ingin mencuba...
Bahan-Bahan
1kg beras pulut
1/2 biji kelapa parut (putih, yg dibuang kulit)
5 helai daun pandan, dikisar dan diambil airnya
Garam dan gula secukup rasa
Minyak jagung secukupnya
Cara Memasak
1. Rendamkan beras pulut bersama air pandan selama sejam.
2. Kemudian toskan pulut tadi dan kukus bersama garam serta gula secukupnya.
3. Apabila sudah masak, bolehlah dibentuk mengikut kreativiti anda.
4. Akhir sekali, taburkan kelapa parut yang telah digaul bersama sedikit garam pada pulut tadi (selalunya kelapa parut saya kukus dulu sekejap sebelum digaulkan dgn garam). Sedia untuk dihidangkan.
P.S. - Pulut Pandan Kelapa ini enak dinikmati bersama sirap gula melaka.
Labels:
Kuih-Muih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedapnya,suka ni..
ReplyDelete