Wednesday, June 8, 2011

Nasi Minyak Halia


Selamat tengahari semuanya...anda semua sudah lunch ke belum??? Hari ini, ingin mencuba bikin Nasi Minyak Halia untuk lunch yg resepinya saya ambil dari tak lain dan tak bukan dari Majalah Rasa keluaran bulan Jun yg baru dibeli yg maunya semua dicuba...disini ada saya sertakan resepinya sekali...Nasi Minyak Halia ini ringkas dan mudah disediakan dgn bahan asasnya hanya minyak sapi dan beberapa ramuan... Sedap lah Nasi Minyak Halia nie lagi pulak digandingkan dgn ayam masak merah....hmmmm tak boleh nak cakap lagi lah...

Bahan-Bahan
1.2kg beras Basmathi (basuh dan ditoskan)
1.5 liter air
250ml susu cair
2 sudu makan serbuk pati ayam
250gm minyak sapi
5 gm kulit kayu manis
3 gm bunga lawang
3 gm bunga cengkih
3 gm buah pelaga
150 gm halia, dihiris
200 gm bawang merah
80 gm bawang putih
Garam secukup rasa

Cara Memasak
1. Panaskan minyak sapi dan tumiskan bawang putih bersama bawang merah dan halia hingga naik baunya.
2. Kemudian masukkan bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis dan kacau seketika hingga berbau harum.
3. Masukkan susu cair bersama beras dan biarkan nasi ditanak hingga kering.
4. Akhir sekali taburkan hirisan halia ke atas nasi apabila dihidangkan.

No comments:

Post a Comment