Thursday, June 23, 2011
Marble Cake
Selamat pagi dan salam sejahtera semua... Mungkin anda semua hairankan pagi2 hari lagi saya sudah bake cake... bukan ape ibu saya kan baru dicharge dari hospital jadi bake cake lah sikit klu2 ada yg menziarah ibu atleast ada benda yg hendak dihidangkan... Marble Cake ini adalah resepi ulang tayang yg resepinya saya ambil dari blog CMG... semenjak mencuba resepi Marble Cake Che Mat,setiap kali klu bikin Marble Cake selalu menggunakan resepi Che Mat melainkan klu saya mau mencuba resepi marble cake yg baru atau lain...
BAHAN-BAHANNNYA :
300 g mentega (guna high quality butter)
280 g tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1 camca besar susu tepung*(*disatukan, diayak)
5 biji telur gred A (kurang lebih 60g sebiji dengan kulit)
250 g gula pasir
1 camca besar ovallate (cake stabilizer)
30 g gliserin (boleh ganti dengan susu cair)
20 g air
1 camca teh esen vanilla
1 camca besar coklat emulco
CARA MEMBUATNYA :
Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin bulat berukuran 9 inci, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan. Putar mentega hingga kembang dan gebu. Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit hingga habis, gunakan kelajuan perlahan. Gaul rata dan ketepikan. Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan gula pasir dan ovallate, putar perlahan hingga gula dan ovallate bergaul rata. Masukkan telur (semua sekali) dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat seperti adunan kuih baulu. Perlahan kan speed dan masukkan no. 2 perlahan2 sehingga habis, putar sebati. Masukkan esen vanilla, gliserin dan air, kacau rata. Bahagi adunan kepada 2 bahagian sama banyak, satu biar pada warna asal dan satu lagi campur dengan coklat emulco, kacau rata.
Sudukan ke dalam tin kek tadi secara berselang-seli, dan buat hingga siap. Kemudian, ambik pisau atau chostick, buat beberapa lorekkan pada adunan kek tadi, cukup sekadar 3 - 4 kali lorekkan. Bakar 50 - 55 minit atau hingga kuning keemasan, check dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih tanda kek telah masak.Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong.
Labels:
Kek
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam kak ani..mak kak ani dah sihat?
ReplyDeleteSalam eina, Mak Kak Ani yg hari 13jun masuk hospital untuk dioperasi pas tu 22jun dah discharge lps nie baru 28jun masuk semula hospital sal die diarrhea Dan muntah2 so her blood pressure jadi so low n Mak jadi so dehydrated n her stool Ada toxic. Mak masih lagi di hospital skrg kat isolation ward. Terimakasih Eina atas perhatiannya. (Kak noraini)
ReplyDelete