Wednesday, July 6, 2011

Pulut Indah Sari



Selamat pagi dan selamat sejahtera semuanya. Dah lama tak post entry kat blog sal masa tak mengizinkan dan pulak mak saya admitted lagi ke hospital selama 11hari jadi takde lah masak yg istimewa. Tiap2 hari ulang-alik hospital, tapi pada tanggal 29jun11 hari tu adalah buat pulut kuning sikit coz hari special my hubby (birthday)...nie baru lah nari ada masa sikit nak masukkan N3 yang tertunda. Resepi Pulut Indah Sari nie saya ambil dari Majalah Rasa keluaran bulan Jun 2011.



Bahan Pulut (Asas)

3kg beras pulut


150gm serbuk kunyit


2 keping asam keping


50gm garam


800ml santan


600ml air


10ml minyak masak


Cara Memasak

1. Rendam pulut bersama serbuk kunyit dan digaul sebati. Biarkan selama sehari.
2. Kemudian basuh pulut yang direndam tadi sehingga bersih dan toskan.
3. Satukan pulut bersama asam keping dan perasakan dengan garam secukupnya. Kukus selama 20 minit.
4. Sementara menuggu pulut masak, didihkan santan bersama garam dan 600ml air. Gaul rata.
5. Seterusnya tuangkan santan tadi ke dalam adunan pulut kukus sedikit demi sedikit dan disebatikan.
6. Setelah itu, kukus semula pulut selama 30 minit dan sudukan minyak masak sedikit demi sedikit. Gaul sebati dan kaup balikkan.
7. Apabila pulut telah masak, bentukkan bentuk hati.


Bahan Rendang Ayam


1 ekor ayam (potong 12)


4 sudu makan kerisik


2 batang serai (dititik)


2 helai daun kunyit (dihiris halus)


4 helai daun limau (perut dihiris kasar)


1 liter santan pekat


Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya


Bahan Giling


10 biji bawang merah


4 ulas bawang putih


2.5cm halia


2.5cm lengkuas


1.5cm kunyit hidup


15 biji cili api


15 tangkai cili kering


Cara Memasak


1. Untuk membuat rendang ayam, satukan isi ayam bersama bahan giling dan serai. Perap selama sejam.


2. Setelah selesai diperap, masukkan bahan perapan tadi berserta santan ke dalam kuali. Masak sehingga mendidih.


3. Seterusnya masukkan daun limau purut, daun kunyit dan kerisik. Kacau rata dan sebatikan.


4. Setelah itu perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa. Didihkan sehingga ayam menjadi empuk dan kuah agak pekat dan tutupkan api.


Bahan Hiasan


Rendang ayam secukupnya


4 ekor udang bersaiz besar (digoreng sekejap)


3 biji telur burung puyuh


1 biji cili merah


lobak merah secukupnya (dibentuk menjadi kelopak bunga)


daun parsli secukupnya


daun sirih secukupnya


lidi sate secukupnya


Cara-Cara


1. Susun daun sirih secara bertindih di atas pinggan atau dulang. Kemudian letakkan pulut kuning berbentuk hati diatasnya.


2. Seterusnya hiaskan pulut kuning dengan meletakkan daun parsli dibahagian tengah pulut kuning tadi.


3. Setelah itu letakkan pula rendang ayam di atas daun parsli tadi.


4. Cucukkan pula kelopak lobak merah berisi telur burung puyuh diatas rendang ayam.


5. Susunkan udang goreng disisi rendang ayam.


6 Akhir sekali cucuk cili merah yg telah saya potong seperti bunga.


P.S - Kreativiti menggubah dan menghias pulut bergantung kepada cita rasa dan idea masing2.



2 comments:

  1. lama x makan pulut.. nk sikit leh..

    ReplyDelete
  2. maaf lah norlie, nie N3 tertundalah... buatnya hujung bulan lepas for hubbynya birthday klu tidak boleh kasi sikit :) (Noraini)

    ReplyDelete