Friday, July 8, 2011

Ayam Beriani

Selamat petang semua dan apa khabar? Bagaimana hujung minggu anda semua, harap semuanya berjalan dgn baik... Ayam adalah pilihan N3 pada hari ini iaitu Ayam Beriani. Resepi Ayam Beriani nie saya ambil dari Majalah Rasa keluaran bulan Jun 2011. Rasa ayam berempah yang berlemak membuat masakkan Ayam Beriani ini sungguh meyelerakan. Klu ada yang ingin mencubanya silakan lah ada saya sertakan resepinya dibawah










Bahan-Bahan
1 ekor ayam, dipotong kecil
1 liter santan
100gm minyak sapi
3 sudu makan minyak masak
3 sudu makan rempah beriani
10gm bawang merah kisar
5gm bawang putih kisar
3gm halia kisar
10gm penumis (cengkih, bunga lawang, jintan manis dan jintan putih)
3 sudu makan tomato puri
125ml susu cair
1 sudu makan air limau nipis
Garam dan bahan perasa secukupnya
Kismis dan kacang gajus secukupnya (untuk hiasan)

Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan minyak sapi kemudian tumiskan bawang merah, bawang putih halia kisar hingga garing.
2. Kemudian masukkan bahan penumis Dan biarkan hingga berbau harum.
3. Masukkan rempah beriani Dan biarkan hingga garing.
4. Setelah itu masukkan tomato puri bersama susu cair dan juga air limau. Kacau rata.
5. Akhir sekali masukkan santan Dan perasakan dengan garam dan bahan perasa secukupnya. Kacau rata dan biarkan mendidih seketika.
6. Masukkan ayam Dan perlahankan apinya. Biarkan hingga mendidih dan angkat.
7. Angkat dan hidangkan.




No comments:

Post a Comment