Thursday, February 24, 2011

Tepung Gomak

Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada teman2 blogger semua...saya mmg dah tidak mengambil tempahan lagi semenjak ibu menjalani operasi dan kemudian tinggal di rumah saya...tetapi hari ini saya mengambil tempahan ini kerana ianya dari teman rapat sgt...tempahan hari ini ialah Tepung Gomak dan Ondeh-Ondeh Kacang Hijau...disini hari ini saya akan kongsi sama resepi Tepung Gomak kerna resepi Ondeh-Ondeh Kacang Hijau sudah pernah saya kongsi satu ketika dahulu...jadi marilah kita semak resepi Tepung Gomak kuih klasik yg enak ini...

Bahan-Bahan A
200 gm kacang hijau
1 biji kelapa parut putih
500 gm gula melaka
300 gm gula pasir
2 helai daun pandan

Bahan-Bahan B
600 gm tepung pulut
1 mangkuk air
400 gm tepung kacang hijau
sedikit garam

Cara Untuk Bahan A
Kacang hijau direbus hingga kembang. Kemudian tumbuk sampai tumbuk sampai hancur. Gula melaka dimasak dgn 2 cawan air lalu ditapis. Tenggekkan kuali di atas api yg sederhana besarnya. Tuangkan air gula, kacang hijau, kelapa, daun pandan, gula pasir dan sedikit garam. Masak hingga pekat dan sebati. Angkat dan ketepikan.

Cara Utk Bahan B
Uli tepung pulut dgn air dan garam sehingga menjadi doh yg lembut. Ambil sedikit doh, leperkan dan masukkan inti kacang hijau dan bulat-bulatkan. Panaskan air dalam periuk dan masukkan bebola ini. Bila kuihnya timbul bermakna kuihnya sudah masak. Angkat dan golek-golekkna di atas tepung kacang hijau sambil ditekan sedikit agar menjadi leper.

Panduan:
Untuk membuat tepung kacang hijau yg di dalam bahan B, terlebih dahulu kacang hijaunya hendaklah dicuci bersih dan ditoskan. Kemudian disangai/sangar hingga kekuningan. Setelah itu barulah dikisar halus.

2 comments: