Apa khabar semua...hari ini saya mau kongsi apa yg dibuat semalam petang...Resepi ulang tayang iaitu Bubur Suji...Bubur Suji ini adalah bubur feveret anak2 saya, tak akan pernah jelak...masak 1 periuk besar pun gerenti habis...harap2 anda semua tidak bosan kerna ini adalah resepi ulang tayang...sekali lagi saya sertakan resepinya di bawah....
Bahan-Bahan
1/2 packet suji (samolina)
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
1 liter air
2 helai daun pandan, disimpul
3 biji buah pelaga*
3 kuntum bunga cengkih*
1 batang kulit kayu manis* (*direbus dan diambil airnya)
sedikit air mawar atau esen rose
sedikit serbuk pewarna kuning
minyak sapi secukupnya
sedikit badam, dikisar kasar2sedikit gajus dan kismis kuning untuk hiasan
1/2 packet suji (samolina)
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
1 liter air
2 helai daun pandan, disimpul
3 biji buah pelaga*
3 kuntum bunga cengkih*
1 batang kulit kayu manis* (*direbus dan diambil airnya)
sedikit air mawar atau esen rose
sedikit serbuk pewarna kuning
minyak sapi secukupnya
sedikit badam, dikisar kasar2sedikit gajus dan kismis kuning untuk hiasan
Cara-caranya
Tuangkan suji, air, susu cair, susu pekat, air rebusan, air mawar atau esen rose dan serbuk pewarna kuning ke dalam periuk. Masukkan juga daun pandan dan badam yang dikisar kasar2. Masakkan semua bahan2 itu di atas dapur. Bila sudah agak pekat, dan bila dikacau agak berat, kecilkan api. Kacau terusan sampai mendidih. Setelah mendidih, tutup api. Setelah itu goreng gajus kemudian kismis dengan kira2 1 sudu minyak sapi Ghee (goreng gajus dulu baru kismis). Bahan2 yang digoreng hendaklah ditaburkan di atas bubur suji ketika dihidangkan. Baki minyak sapi yang digunakan untuk menggoreng gajus dan kismis dituangkan kedalam bubur suji tadi.
Tuangkan suji, air, susu cair, susu pekat, air rebusan, air mawar atau esen rose dan serbuk pewarna kuning ke dalam periuk. Masukkan juga daun pandan dan badam yang dikisar kasar2. Masakkan semua bahan2 itu di atas dapur. Bila sudah agak pekat, dan bila dikacau agak berat, kecilkan api. Kacau terusan sampai mendidih. Setelah mendidih, tutup api. Setelah itu goreng gajus kemudian kismis dengan kira2 1 sudu minyak sapi Ghee (goreng gajus dulu baru kismis). Bahan2 yang digoreng hendaklah ditaburkan di atas bubur suji ketika dihidangkan. Baki minyak sapi yang digunakan untuk menggoreng gajus dan kismis dituangkan kedalam bubur suji tadi.
No comments:
Post a Comment