Salam Khamis semua....maaf lah kebelakangan nie mmg agak jarang2 berblog tapi nak jugak berblog...makanya bila sempat update blog nie takde lah mcm dulu2 berborak-borak ya, langsung aje lah ya...nie adalah apa yg dibuat semalam terlanjur lihat ada pisang dok terbiar dan takde yg makan jadi dibuat lah Apam Pisang yg resepi nya dulu saya cedok di dapur Mat Gebu...terimakasih Mat, saya minta izin C&P resepinya kat dapur saya ya mat....mmg sedap apam pisang nie..klu2 ada pisang kat umah tu yg terbiar dan tak dimakan, sebelum ianya rosak dan tong sampah yg makan, apa kata cubalah buat apam pisang nie...gerenti tak menyesal....
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (kurang lebih 200 g isi pisang)
3/4 cawan gula halus (mat guna gula perang)
4 biji telur
3/4 cawan mentega cair (mat guna 1/4 mentega dan 2/4 minyak masak)
1 camca teh baking powder
1 camca teh soda bicarbonate
1/4 camca teh esen pisang (optional, resipi asal tak letak)
Secubit garam
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Panaskan air dalam kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih, lenser tin bulat berukuran 9 inci dengan sedikit mentega atau minyak. Ketepikan (dalam gambar mat guna "bunt-pan")
2. Gaul tepung bersama baking powder, kemudian ayak. Lecek pisang bersama garam dan soda bicarbonate hingga hancur. Ketepikan.
3. Dalam satu bekas, satukan telur, gula dan mentega cair. Kacau dengan whisk hingga pekat dan berkrim (berubah jadi warna pucat). Masukkan pisang lecek, gaul rata dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul hingga sebati.
4. Masukkan esen pisang (jika guna), kacau rata dan tuang dalam bekas tadi. Kukus selama 45 minit. Kalau guna acuan kecil2, kukus 10 minit. Gunakan api sederhana besar.
1. Panaskan air dalam kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih, lenser tin bulat berukuran 9 inci dengan sedikit mentega atau minyak. Ketepikan (dalam gambar mat guna "bunt-pan")
2. Gaul tepung bersama baking powder, kemudian ayak. Lecek pisang bersama garam dan soda bicarbonate hingga hancur. Ketepikan.
3. Dalam satu bekas, satukan telur, gula dan mentega cair. Kacau dengan whisk hingga pekat dan berkrim (berubah jadi warna pucat). Masukkan pisang lecek, gaul rata dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul hingga sebati.
4. Masukkan esen pisang (jika guna), kacau rata dan tuang dalam bekas tadi. Kukus selama 45 minit. Kalau guna acuan kecil2, kukus 10 minit. Gunakan api sederhana besar.
salam kak, sedapnya mkn apam pisang ni kalau cicah lak ngan kopi panas kan...emmm sedap!..:)
ReplyDeleteSalam ziarah Noraini,
ReplyDeletenice to know ur blog....apam pun is one of my febret juga ni...tak boleh tolak punya!
Don't mind ya...I follow ur blog okay.
nieza - betul tu...emmmm sedap :)
ReplyDeletenuridah - salam jugak Nuridah...terimakasih kerana sudi follow my blog :)
Pertama kalinya kat blog kak yg cantik ni.U have very intresting resepi...Im follow ur blog now..
ReplyDeleteTerimakasih kavitha kerana sudi menyinggah dan follow blog akak :)
ReplyDelete