Saturday, December 4, 2010

Kuih Kaswi

Salam Sabtu semuanya....Apa khabar??? Semoga semuanya dalam keadaan sihat2..Petang tadi Kuih Kaswi menjadi pilihan....satu lagi resepi dari CMG...bagi sesiapa yg ingin mencubanya silakan kerna mmg sedap....Mat Gebu, saya minta izin letak resepinya disini ya...

Bahan-Bahan

Bahan A
300gm gula melaka
240gm gula pasir
450ml air
2 helai daun pandan, disiat dan disimpul
Bahan B
190gm tepung gandum*
120gm tepung kanji* (resepi mat pakai tepung ubi)
60gm tepung beras* (disatukan dan diayak)
900ml air
2 sdm air abu (alkaline water)
1 sdm air kapur
2 sdm pewarna coklat
Bahan C
1 cawan kelapa parut putih*
secubit garam*
dan saya pakai 1 helai daun pandan*(disatukan dan dikukus sebentar)


Cara-Cara
- Satukan bahan2 A dan masak atas api sederhana hingga semua larut...Sejukkan.
- Satukan bahan2 B dalam satu bekas . Kacau rata dengan whisk.
- Satukan no 1 dan no 2. Kacau rata dan tapis ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak (boleh juga dikukus dalam acuan apam yg comel2 tu, klu guna bekas comel jangka masa mengukus ialah 10-12minit)
- Kukus 40-45 minit atas air mendidih. Balut tutup kukus dgn kitchen towel. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih, letakkan paper towel (yg baru) dan biar ia terserap. Angkat perlahan hingga kring. Biarkan sejuk betul sebelum dipotong dan hidangkan bersama bahan C.
(saya lebih suka pakai acuan yg comel2 tu....)

2 comments:

  1. Salam Aini,
    Kuih kaswi mmng kuih kegemaranku.....sedap kenyal2 manje gitew....

    ReplyDelete