Tuesday, August 9, 2011

Pengat Pisang


Selamat tengahari semua...kejam kelip kejam kelip hari ini sudah masuk hari kesepuluh kita berpuasa, sungguh cepat masa berjalan rasanya baru aje masuk bulan Ramadhan... Semalam petang bila sedang menonton TV my hubby blg, kan ada pisang kat rumah apa kata klu bikin pengat pisang...then saya blg bsk ok, sal saya dah bikin kuih keria... Jadi makanya untuk menepati janji, hari ini bikin lah Pengat Pisang yang resepinya saya ambil dari Majalah Rasa keluaran bulan Julai 2011.. Jom kita intai resepinya mudah sahaja :)

Bahan-Bahan
1 kg pisang, dibuang kulit
1 liter santan
100gm gula pasir
80gm gula merah (saya gunakan gula melaka)
2 helai daun pandan
Air secukupnya
Garam secukup rasa

Cara Memasak
1 Masak gula pasir, gula merah atau gula melaka dan santan di dalam periuk, hingga mendidih.
2 Masukkan garam dan daun pandan. Kacau rata sehingga mendidih.
3 Setelah itu, masukkan poising. Biarkan mendidih.
4 Angkat dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment