Friday, August 12, 2011

Makaroni Sup Ayam


Selamat malam semua... Alhamdulillah selesai sudah hari ke dua belas kita berpuasa. Hari ini menu untuk berbuka tadi ialah Makaroni Sup Ayam yang resepinya saya ambil dari blog tiffinbiru...Makaroni Sup Ayam ini mmg sedap sekali kalau dimakan dengan sambal kicap...mmg tekak nie hari mmg teringin sgt nak makan sup2 gitu... Che Mat saya minta izin C&P resepinya disini...jom kita lihat resepinya...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam(kurang lebih 1kg)
4 biji kentang
1 pokok daun sup, kerat kasar
1 camca besar bawang goreng
Air secukupnya, anggaran 2.5 liter
1/2 inci lengkuas, dititik
Garam secukup rasa
1 kiub pati ayam "Maggi" (jika suka)

BAHAN KISAR HALUS :-)
7 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia
3 keping hirisan nipis kunyit hidup
1 1/4 camca besar ketumbar biji
1/2 camca teh jintan kasar
1/2 camca teh jintan halus
1/2 camca besar lada hitam biji

BAHAN TUMIS :-)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

BAHAN LAIN :-)
Makaroni secukupnya, rebus hingga lembut, tos dan gaul dgn sedikit minyak masak
Hirisan daun sup
Bawang goreng
Taugeh, dibuang ekornya
Sambal kicap

CARA MEMBUATNYA :-)

1.Ayam dipotong kecil, cuci bersih dan toskan. Kentang dikupas, belah 4 setiap satu, cuci dan rendam. Ketepikan.
2.Dalam periuk, panaskan sedikit minyak masak, masukkan bahan tumis dan masak hingga harum, tambah bahan kisar halus dan tumis hingga wangi, gunakan api kecil. Tambah ayam, gaul rata dan biar ayam kecut sedikit.
3.Tuang air secukupnya. Masukkan bawang goreng dan juga daun sup, kacau. Masak dengan api besar hingga mendidih, kemudian kecil kan api, Masukkan kiub pati ayam (jika guna) kacau dan biar masak hingga 3/4 ayam empuk. Masukkan kentang, masak hingga kentang dan ayam empuk.
4.Rasa dan jika kurang garam tambah. Hidangkan bersama makaroni dan bahan2 lain. Sedap dimakan selagi panas.

No comments:

Post a Comment