Sunday, October 17, 2010

Udang Masam Manis


Assalamualaikum semua….N3 hari ini adalah N3 tertunda…resepi menu hari sabtu yg baru lepas… fikirnya nak masukkan N3 hari sabtu tu jugak tapi tak sempat….Nak masukkan semalam, semalam pulak dari pukul 11pagi sampai 5ptg kat Park Royal Hotel Singapore kerna ada BWL (Best World) nya Perjumpaan Hari Raya, mmg lah terlewat sikit soalnya Syawal pun dah abis tapi tidak mengapa lah dah mmg tarikh itu yg mereka dpt agaknya…jadi ini lah die resepi yg tertunda iaitu Udang Masam Manis…Yok kita semak resepinya……

Bahan-Bahan
Udang (byk mana dan besar mana ikut citarasa masing2)
2 biji bawang besar*
2 biji buah tomato* (dibelah empat)
3 ulas bawang putih#
1 cm halia# (# dihiris)
1 batang timun jepun (dipotong dadu kecil2)
3 sudu makan tomato sos
3 sudu makan cili sos
125ml air
Garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara-Cara
1. Udang digoreng ½ atau ¾ masak, kemudian diangkat, tos dan tepikan dulu
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih bersama halia sehingga garing. Kemudian masukkan sos cili dan sos tomato. Kacau rata.
3. Setelah itu masukkan air dan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
4. Masukkan pula sayur-sayuran dan perasakan.
7. Akhir sekali, apabila sos telah pekat, masukkan udang yang telah digoreng terlebih dahulu tadi. Kacau2 sebentar, bila dah rata bolehlah tutup api. Sedia untuk dimakan…….

No comments:

Post a Comment