Wednesday, October 27, 2010

Sup Ayam Berempah


Salam hari Rabu semuanya....maaf ya beberapa hari nie tak senang nak masukkan N3 soalnya anak saya yang bongsu tu tak sihat...nie hari ini nampak Alhamdulillah boleh tahan sikit, jadi dpt lah mengadap PC skejap...jadi tak payah cerita panjang lah ya....Hari ini masak Sup Ayam Berempah yang resepinya saya ambil dari Majalah Rasa keluaran bulan Ogos 2010....marilah sama2 kita lihat resepinya....
Bahan-Bahan
400gm ayam, dipotong kecil
1 liter air
200gm kentang*
200gm lobak merah* (*dipotong kiub)
2 tangkai daun ketumbar#
1 tangkai daun sup#
1 tangkai daun bawang# (# dipotong halus)
3 biji cili padi
4 sdm minyak masak
Bahan Kisar
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2sm halia
3 sdt ketumbar
2 sdt lada hitam
2 sdt jintan manis
2 sdt jintan putih
Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga naik baunya.
2. Masukkan air dan biarkan hingga mendidih.
3. Kemudian masukkan kentang, lobak merah cili padi dan juga ayam. Biarkan sehingga kentang dan lobak lembut.
4. Perasakan dengan garam secukupnya dan biarkan mendidih seketika.
5. Buangkan minyak di bahagian atas sup dan taburkan dengan daun ketumbar, daun sup serta daun bawang dan sedia untuk dihidangkan....

No comments:

Post a Comment