Sunday, August 14, 2011

Bee Hoon Goreng Tomyam


Selamat pagi semua...rasanya macam pagi betul nari saya update blog lah ya....bukan apa hari nie tak keje dan anak2 semua pun dah gi sekolah dan belum ada apa2 yg nak di buat lagi jadi update N3 lah. Nie adalah N3 apa yg dimasak smlm sal smlm tak sempat nak update pun (yg benar tak terlarat) sal smlm hubby minta tlg masakkan Roti Kirai (200 keping), Kari Ayam dan Salad dgn Sambal Kacang untuk anak buah dan teman2 kerjanya berbuka... Jadi untuk iftar di rumah, masak simple je iaitu Bee Hoon Goreng Tomyam... Jom kita lihat apa bahan2 yg digunakan...

Bahan-Bahan
1 bungkus bee hoon
200gm tauge
4-5 helai daun limau perut*
120gm daun kucai*
100gm daging*
100gm sotong* (*dipotong)
100gm udang
2 ulas bawang putih**
5 biji cili padi** (**dikisar atau ditumbuk berasingan)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 1/2 sudu besar pes tomyam
Sedikit garam & minyak masak
Air secukupnya

Cara Memasak
1. Tumiskan bawang putih hingga garing. Masukkan udang, daging ayam dan sotong.
2. Kemudian masukkan sedikit air, pes tomyam, garam, sos tiram, sos ikan, cili padi dan daun limau perut.
3. Akhir sekali, masukkan Bee Hoon, tauge dan daun kucai. Masak selama 5 minit atau hingga bee hoon masak. Siap untuk dihidangakn,

No comments:

Post a Comment